Brouwershuis

Brouwerswoning

Het voormalige brouwershuis is beschermd als monument.

Voormalig brouwershuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Het goed bewaard neoclassicistisch burgerhuis is een treffend getuige van de burgerlijke architectuur uit de 19de eeuw. Gebouwd in 1870 voor de brouwersfamilie Van de Vooren en nadien vooral gekend als zetel van de brouwerij Aldeweireldt, is het woonhuis nu nog de enige materiële getuige van de aanwezigheid van de brouwerij in het dorpscentrum. Met zijn authentieke bepleisterde en beschilderde straatgevels met kenmerkende bossage, uitgewerkt hoofdgestel en stucornamentiek is het gebouw zeer representatief voor de neoclassicistische stijlrichting uit de tweede helft van de 19de eeuw.
Het interieur met zijn originele indeling en de nog authentieke aankleding met marmeren schouwen, stucdecoratie en omlopend lijstwerk, getuigt van de specifieke wooncultuur en status van de brouwersfamilies, belangrijke dorpsnotabelen in de 19de eeuw.
De kwaliteitsvolle vroeg-20ste-eeuwse uitbreiding met een veranda en aanpassingen in art-nouveaustijl wijzen op een evoluerende smaak en doen geenszins afbreuk aan de oorspronkelijke stijlkwaliteiten van het gebouw.
Door zijn inplanting aan het noordeinde van de brede beboomde dorpsstraat, is het woonhuis als getuige van de aanwezigheid van de brouwerij ook een beeldbepalend component van het dorpscentrum.

Brouwerswoning

Dorp 60 (Assenede)
Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak met klassieke dubbelhuisopstand en twee bepleisterde en witgeschilderde straatgevels, gebouwd in 1870. De aansluitende oranjerode en gele bakstenen travee met venster vormt de zijgevel van de in 1909 aangebouwde veranda. Ook het ijzeren hek ernaast dateert uit dezelfde periode. De vroegere brouwerijgebouwen en de huidige grote tuin zijn toegankelijk via een ijzeren hek tussen gemetste bakstenen pijlers.