Hoekhuis De Rode Hand

Woningen

Beschrijving

De bescherming omvat het hoekhuis De Rode Hand dat een laatmiddeleeuwse kern in houtskeletbouw bevat en tijdens de tweede helft van de 18de eeuw en in de loop van de 19de eeuw sterk werd aangepast.

Waarden

Huis De Rode Hand, initieel houtbouw, in de 18de eeuw versteend is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Hoekhuis, in kern laatmiddeleeuwse houtskeletbouw in de late l8de eeuw versteend, aangepast en verfraaid. De oorspronkelijke houten draagstructuur is gedeeltelijk bewaard en vormt een materiƫle getuige van houtbouw, typerend voor de laatmiddeleeuwse architecturale en stedenbouwkundige ontwikkeling.
De gevel wordt ter hoogte van de kelderkamer gekenmerkt door fraaie en intact bewaarde hardstenen vensteromlijstingen met rococo-inslag.
Interieurhistorisch waardevolle laat-18de-eeuwse schouwmantel in Noir belge.

Guldenstraat 26 (Mechelen)
Het hoekhuis bevat een laatmiddeleeuwse kern en was initieel een houtskeletbouw, maar werd sterk aangepast in de 18de en 19de eeuw.