Tramstation Bassevelde: watertorentje met kolenhok

Beschrijving

Het watertorentje met kolenhok van het voormalige tramstation van Bassevelde is beschermd als monument.

Waarden

Watertorentje met kolenhok van het voormalig tramstation is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Van de vroegere buurtspoorweggebouwen van de stelplaats in Bassevelde, de vroegere eindhalte van de spoortram Gent-Bassevelde, aangelegd in 1910, is het opmerkelijk watertorentje met aangebouwd kolenhok van belang, vanwege zijn markante vormgeving en als zeldzame getuige in de provincie van de noodzakelijke infrastructuur horend bij de verdwenen techniek van het met stoom aangedreven verkeer.
De gebouwen van de buurtspoorwegen werden door de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen op grote schaal ontworpen en aanbesteed volgens bepaalde typeplans en bestekken, in casu volgens het lastenboek nummer 22 van 1909. Het complex van eenvoudige bakstenen gebouwen aan de tramsporen omvat een dienstwoning met bureau, een werk- en stelplaats voor de tramrijtuigen en een watertorentje met kolenmagazijn ten behoeve van de stoomtram. In tegenstelling tot de tramremise en het woonhuis bleef het gebouwtje van de watertoren met het aanleunend kolenmagazijn slechts zeer uitzonderlijk en in authentieke staat bewaard.
Het watertorentje met aangebouwd kolenhok is representatief voor de nutsgebouwen horend bij de stoomtrams. Het utiliteitsgebouwtje heeft een bijzondere architectonische vormgeving in een eclectische doch sobere baksteenstijl, verwijzend naar de traditionele baksteenarchitectuur met verwerking van natuursteen en decoratieve details. De vensters zijn voorzien van ijzeren roedeverdelingen, zoals gebruikelijk bij industriƫle gebouwen uit die tijd. Een bijzonderheid is een in de gevel ingewerkte stenen peilschaal, die herinnert aan de oorspronkelijke functie van het gebouwtje. De watertoren is niet meer als zodanig in gebruik, maar bewaart op de verdieping nog een metalen watertank. Het voormalig kolenmagazijn werd bij de herbestemming licht aangepast.

Tramstatie 5 (Assenede)
De buurtspoorweggebouwen van de stelplaats in Bassevelde, de vroegere eindhalte van de spoortram Gent-Bassevelde, werden aangelegd in 1910. De oude tramremise en bijbehorende woning zijn gesloopt, de voormalige watertoren met kolenmagazijn bleven behouden.