Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Kapel Onze-Lieve-Vrouw en begraafplaats

De Onze Lieve Vrouwkapel bij de begraafplaats is beschermd als monument.

Waarden

De Onze Lieve Vrouwkapel bij de begraafplaats is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De kapel is een zeldzaam voorbeeld van een privé-kapel, opgericht circa 1850 door G. J. De Block, vooraanstaand Vlaams wetenschapper en politicus en zijn echtgenote, bewoners van het kasteel van Boekhoute. Architectuurhistorisch is het gebouw exemplarisch voor een neoclassicistische kapel in een verzorgde en plastisch uitgewerkte baksteenarchitectuur. De kunstig uitgewerkte ijzeren deur getuigt van een degelijke vakmanschap en verwijst in zijn christelijke symboliek naar de religieuze volkskunst. In het authentiek interieur vormt de neoclassicistische rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind Jezus die de slang vertrappelt op de wereldbol, symbool van de overwinning van de zonde en de dood, een mooi ensemble dat vrij zelden voorkomt.

Meuleken (Assenede)
De neoclassicistische kapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind uit de jaren 1850 is gesitueerd op de zuidoosthoek van de oorspronkelijke begraafplaats.