Spinbaan

Directeurswoning en spinbaan van touwslagerij Van den Berghe

De spinbaan van touwslagerij Van den Berghe is beschermd als monument.

Waarden

De spinbaan van touwslagerij Van den Berghe is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

De spinbaan is een zeldzame constructieve getuigenis van de infrastructuur voor de ambachtelijke touwslagerij die in de regio een grote verspreiding heeft gekend en de grondslag vormde voor de ontwikkeling van de jutespinnerij. Teruggaand op een kleinere spinbaan van 1862 kwam de huidige grotendeels tot stand in 1890. De spinbaan is zeer herkenbaar representatief voor dit landelijk industrieel gebouwtype, namelijk opgevat als lage, langgerekte halfopen loods in baksteenbouw onder pannen zadeldak.

Burgerhuis met spinbaan

Hogeweg 11 (Berlare)
Alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1905 door fabrikant Gustaaf Van Den Berghe. Enkelhuis met lijstgevel opgetrokken uit oranjerode baksteen op een hardstenen plint. Achter de woning gelegen spinbaan, palend aan de perceelsgrens van de tuin bij nummer 9. Karakteristieke langgerekte lage bakstenen constructie van 18 traveeën met gesloten achterwand.