Oorlogsmonument

Oorlogsmonument

Het oorlogsmonument is beschermd als monument.

Waarden

Oorlogsmonument voor de gesneuvelden, de opgeëisten en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog van de gemeente Berlare en als aandenken voor de Belgische soldaten gesneuveld tijdens de Slag te Berlare van 4-8 oktober 1914 (met inbegrip van vijfhoekig perk met boordstenen) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Sterk symboliserend en emotioneel geladen gedenkteken bestaande uit een bronzen beeldengroep die op een hoge cilindervormige sokkel van blauwe hardsteen is geplaatst. De engel, de vrede symboliserend, ontfermt zich over een stervende, zittende soldaat en over een geknielde, gemartelde opgeëiste. Op de zuil staat een in brons uitgewerkt bas-reliëf die de VELDSLAG VAN BERLAERE 4-8 OCT. 1914 toont. De bijzonder getrouwe weergave van de figuren getuigt van een expressionistisch realisme, met een beheerste weergave van de emoties. Beeldengroep en bas-reliëf zijn het werk van Jules Vits van Melle, gesigneerd.
Beeldhouwer Jules Vits (Melle 1986-Melle 1935) was een leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent en werkte ondermeer in het atelier van Aloïs De Beule. Tot aan de Eerste Wereldoorlog vervaardigde Jules Vits portretbustes, reliëfs en vooral hoogstaand religieus beeldhouwwerk. Later vervaardigde hij ook funeraire monumenten, portretten en elementen die konden ingepast worden bij woningbouw. Tijdens het interbellum realiseerde hij talrijke oorlogsgedenktekens in eigen land, zoals te Waarschoot, Wichelen, Zottegem, Aarsele, Overpelt en Achel, maar ook in Frankrijk. In zijn werk zitten zowel elementen uit de neogotiek, de art nouveau, de art deco en het monumentaal realisme.

historische waarde

Gemeentelijk oorlogsgedenkteken Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden, de opgeëisten en burgerlijke slachtoffers van de gemeente Berlare en voor de 62 Belgische soldaten die omkwamen bij de Slag van Berlare van 4-8 oktober 1914. Grootse inhuldiging op 3 augustus 1930 in aanwezigheid van luitenant-generaal Baron Michel, die bij de slag om Berlare de 4de legerdivisie aanvoerde. Later werden tegen de frontzijde van de sokkel op twee kleine bronzen platen de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma, waarbij de gemeente de zware tol aan mensenlevens van de militaire Slag van Berlare herdenkt, en daarbij ook haar vele burgerlijke slachtoffers van de beide wereldoorlogen niet wenst te vergeten.

Oorlogsmonument

Dorp (Berlare)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden, de opgeëisten en de burgerlijke slachtoffers van de gemeente Berlare tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en als aandenken voor de 63 Belgische soldaten gesneuveld tijdens de Slag te Berlare van 4-8 oktober 1914. Het monument werd ontworpen door Jules Vits en ingehuldigd in 1930.