Gemeentehuis Uitbergen

Gemeentehuizen

Het gemeentehuis van Uitbergen is beschermd als monument.

Waarden

Het gemeentehuis van Uitbergen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Gemeentehuis naar ontwerp van V. Vaerwijck in zijn typische vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissance-stijl met onregelmatig grondplan en asymmetrische gevels.
Fraai uitgewerkte raadzaal in de typische interbellumstijl van V. Vaerwijck met onder andere houten lambrisering en gemetselde schouw met houten mantel en schild van de gemeente.
In de raadzaal staan twee eikenhouten wandkasten met het wapenschild van de gemeente en één is ook gedateerd 1927, een eikenhouten neorenaissance tafel en acht stoelen in dezelfde stijl. Het meubilair werd gemaakt voor het gemeentehuis (zie wapenschild).

in casu architectuurhistorische waarde:
Gemeentehuis naar ontwerp van V. Vaerwijck in zijn typische vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissance-stijl.
Het pand is met muurankers gedateerd 1927.
Opgetrokken in materialen, technieken en met een vormentaal eigen aan de neo-Vlaamserenaissance en de stijl van V. Vaerwijck.

historische waarde

Messire A. Visart de Bocarmé, kasteelheer van Uitbergen, burgemeester van de gemeente liet het gemeentehuis naar ontwerp van Valentin Vaerwijck tussen 1925-27 optrekken.
Schenking van Messire A. Visart de Bocarmé aan de gemeente.

sociaal-culturele waarde

Representatief voorbeeld van een gemeentehuis met opvallende veruiterlijkte vormgeving binnen een gemeentelijk / plattelands context als teken van burgerlijke macht en autonomie.

Veerstraat 10 (Berlare)
Het gemeentehuis van Uitbergen werd tussen 1925 en 1927 opgetrokken naar ontwerp van Valentin Vaerwijck in zijn typische vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissance-stijl uit het interbellum. Het gebouw, opgetrokken uit rode baksteen met sierlijsten en onderbouw/speklagen/druiplijsten in zandsteen, telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een natuurleien schilddak.