Privé-polikliniek dokter Martens

Polikliniek van dokter Martens

De privé-polikliniek van dokter Martens te Astenze, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige polikliniek van dokter Martens is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

Als architectuurhistorisch belangrijk werk van architect Henry van de Velde, van 1932, uit zijn "tweede Belgische periode" en gerealiseerd in een zuiver functioneel zakelijke stijl. Het is één de meest gaaf bewaarde realisaties van H. van de Velde in Vlaanderen zowel qua exterieur als interieur.

historische waarde

Als een voorbeeld in Vlaanderen van een gebouw dat specifiek is ontworpen voor de gezondheidszorg. Binnen de evolutie van de gezondheidszorg is dit bouwwerk zeer illustratief.

in casu documentaire waarde

Emiel Clauslaan 136 (Deinze)
Voormalige privé-polikliniek van dokter Martens, eerste specialist inwendige ziekten en dieetleer, gebouwd door architect Henry van de Velde in 1932. Ingeplant te midden van een omhaagde tuin tegenover zijn woning. Opmerkelijk gebouw in nieuwe zakelijkheid, een voorbeeld van het zuiver functionalistisch bouwen uit die tijd. Gebouw op L-vormige plattegrond, van okerkleurige baksteen met één bouwlaag onder plat dak.