Britse militaire begraafplaats Heverlee War Cemetry

De Britse militaire begraafplaats, Heverlee War Cemetry, is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats "Heverlee War Cemetry" is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

In 1946 aangelegde verzamelbegraafplaats voor hoofdzakelijk vliegeniers uit het Common Wealth, Polen en de Verenigde Staten, die getuigt van de zware verliezen in en rond Leuven tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
De begraafplaats, ingeplant op een vierkant perceel, werd ontworpen volgens de principes van de Commonwealth War Graves Commission door Philip Hepworth die het achterliggende Heverlee Bos als decor gebruikte voor de in waaiervorm ingeplante grafstenen en het centrale 'Cross of Sacrifice'. Typerend zijn de toegangspartij met smeedijzeren poort, lage bakstenen muurtjes en schuilgebouwtjes met pseudo-klokgevels, de omzomende hulsthaagjes, en het kleurcontrast van het uitgestrekte grasveld, de witte natuurstenen grafzerken, het concave groenscherm achter het 'Cross of Sacrifice', en de toegangspartij in rode baksteen.
Door haar strak geometrische tuinaanleg en ligging temidden de velden en grenzend aan Heverlee Bos, heeft "Heverlee War Cemetery" bovendien een grote landschappelijke waarde.

Britse militaire begraafplaats

Kerspelstraat (Leuven)
Begraafplaats opgericht na de Tweede Wereldoorlog, vierkante plattegrond en perken aangelegd in waaiervorm, toegang via smeedijzeren hek tussen 2 pijlers gevat in de gebogen voormuur.