Herberg De Gulden Appel met 17de-eeuwse kelder

Den Gulden Appele met 17de-eeuwse kelder

De herberg De Gulden Appel met 17de-eeuwse kelder is beschermd als monument.

Waarden

Pand met 17de-eeuwse kelder is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als 17de-eeuwse monumentale kelder uitzonderlijk door zijn omvang en de verfijnde gewelfdecoratie met stervormige profileringen onbekend bij keldergewelven.

historische waarde

als een zeldzame vrijwel intact bewaarde en monumentale kelder gedateerd 1640, oorspronkelijk onderdeel van de herberg "Den gulden appele", gelegen in het centrum van de gemeente in de onmiddellijke omgeving van de kerk.

als oorspronkelijk deeluitmakend van de dorpsschool.

volkskundige waarde

als kelder met gewelfprofileringen waarin motieven voorkomen die tot de basisdecoratie horen van de volkskunst. Het rad-/ster- en hartmotief komen voor op diverse huisraad en gebouwonderdelen en groeiden van symbolen van de zon en de aarde uit tot volkse siermotieven.

Herberg De Gulden Appel

Markt 26-27 (Assenede)
Herberg, opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw, volgens kadasterarchief in 1865 vernieuwd als schoolhuis. Het betreft vandaag ontpleisterde bakstenen dorpswoningen van één bouwlaag onder pannen zadeldak met nu enkel nog bepleisterde en beschilderde plint en deuromlijstingen.