Treurbeuk Gezelleboom

Houtig erfgoed

Beschrijving

De Gezellebeuk in de tuin van de woning langs de Ruiseleedsestraat 3A te Poeke, met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter eromheen, is beschermd als monument. De gebouwen op dit perceel maken geen deel uit van de bescherming.

Waarden

De zogenaamde Gezellebeuk (treurbeuk), evenals een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter eromheen met uitzondering van het segment van het cirkelvormig vlak ingenomen door de woning, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De locatie vormt een unieke reminiscentie aan de dichtkunst van Guido Gezelle.

artistieke waarde

Deze boom vormt als dikste treurbeuk van de regio een beeldbepalend object in zijn omgeving, mede door zijn bijzondere groeivorm (treurvorm) en mooie representatieve groeivorm.

wetenschappelijke waarde

Door zijn omvang en vermoedelijke leeftijd bezit deze boom een uitgesproken genetische waarde als vertegenwoordiger van een bijzondere variëteit.

Ruiseleedsestraat 3A (Aalter)
De treurbeuk bevindt zich in een privé-tuin van een woning langs de Ruiseleedsestraat in de dorpskom van Poeke. De kruinstraal bedraagt 10 meter, de hoogte van de takvrije stam 8 meter. De treurbeuk heeft een stamomtrek van 3,29 meter.