Woning Het Wit Kruis

De woning Het Wit Kruis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het Wit Kruis is een goed bewaarde, voorname dorpswoning in Maasstijl uit de eerste helft van de 18de eeuw, vermoedelijk opgetrokken door Henri Delvaux (+1754) die in 1715 eveneens de er tegenover gelegen barokke Onze-Lieve-Vrouwkapel liet bouwen. Via huwelijk kwam de woning in bezit van de familie Cerfontaine, een invloedrijk geslacht in ‘s Gravenvoeren, die er bleef wonen tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Het pand maakt deel uit van de historische dorpskern van ‘s Gravenvoeren. Gelegen op het authentieke dorpspleintje Kinkenberg vormt het samen met de omgevende waardevolle bouwkundige relicten, zoals de barokke Onze-Lieve-Vrouwkapel van 1715, hoeve en afspanning De Swaen uit de eerste helft van de 18de eeuw, hoeve Blancktyshof uit de 18de eeuw, de typische gietijzeren dorpskraan van 1891-1893 en de ten zuiden lopende Voer, een uniek samenhangend geheel met een hoge context- en ensemblewaarde.

in casu architectuurhistorische waarde:
Het Wit Kruis is een voor ‘s Gravenvoeren unieke, voorname dorpswoning opgetrokken in typische maasstijl in de eerste helft van de 18de eeuw met aangepast interieur in het derde kwart van de 18de eeuw (1767). De vrijstaande, langgerekte woning met geknikte achtergevel is ingeplant op een smal perceel gevat tussen de straat en de kronkelende Voer en is opgevat als een breedhuis van een ongelijk aantal traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een deels afgewolfd zadeldak. Het verankerd bakstenen gebouw op een breukstenen plint wordt geopend door muuropeningen met kalkstenen omlijstingen waaronder beluikte vensters van verschillende types en rechthoekige deuren waarvan twee met bovenlicht. De linker woonhuisdeur is voorzien van een bovenlicht en een decoratief gebeeldhouwde latei met het in Voeren veel voorkomende Christusmonogram IHS geflankeerd door het jaartal 17 67 in afzonderlijke schildjes. De gelijkaardige rechterdeur is een aanpassing uit 1931 toen het pand in twee wooneenheden werd gesplitst.
Met uitzondering van de bakstenen muren met de schouwpartijen, bestaat de gehele binnenconstructie uit deels met leem, deels met baksteen opgevulde vakwerkwanden en eiken spanten. De planindeling bleef behouden alsook een aantal 18de-eeuwse interieurelementen zoals gestucte plafonds en schouwboezems waaronder een prachtige régenceschouw in de woonkamer met rocaillemotieven, die de woning Het Wit Kruis een hoge authenticiteit en ensemblewaarde verlenen.

Kinkenberg 5 (Voeren)
Genaamd naar een thans verdwenen, wit kruis dat zich vóór het huis bevond, reeds vermeld in 1794. Het huis is gedateerd 1746.