Villa des Roses met tuin, koetshuis en hek

Villa des Roses met tuin, koetshuis en hekwerk

Beschrijving

De 'Villa des Roses' is, met inbegrip van de ommuurde tuin, het koetshuis en het smeed- en gietijzeren hekwerk, beschermd als monument.

Waarden

De 'Villa des Roses' met omringende tuin en smeedijzeren hek van 1912 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gebouwd in 1912 door de familie Vanden Broeck - Vandenheuvel aan de rand van het centrum langs één van de belangrijkste invalswegen, is de vrijstaande 'Villa des Roses' een opvallende architecturale getuige van de expansie van Wemmel die vanaf 1911 een hoge vlucht nam met de aanleg van een rechtstreekse tramverbinding met de hoofdstad. De rijkelijk gedetailleerde herenwoning met dienstgebouw omgeven door een ommuurde siertuin en afgesloten door een sierlijk smeed- en gietijzeren straathek vormt een opmerkelijke illustratie van de wooncultuur van de gegoede burgerij in het begin van de vorige eeuw. Het ensemble is tot op heden nadrukkelijk aanwezig in het straatbeeld waar ze een opvallende verfrissende impact heeft op de ruimere omgeving.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Architecturaal vormt de opmerkelijke 'Villa des Roses', zowel stilistisch als typologisch, een representatief voorbeeld van een zeer verzorgde vrijstaande herenwoning opgetrokken in neotraditioneel eclecticisme uit het begin van de 20ste eeuw. De villa wordt gekenmerkt door licht verspringende volumes, trapgevels en een polychroom materiaalgebruik waarbij de roodbruine baksteen mooi contrasteert met de muurbanden en boogstenen in (simili)natuursteen, de wit geschilderde bepleisterde rocococartouches in de boogvelden en natuurlijk de rijkelijke decoraties in blauwe hardsteen voor onder meer de plint, omlopende kordon, dorpels, (tussen)lateien, deelzuiltjes, deuromlijsting en andere sierelementen. Het geheel wordt afgelijnd door een fraaie omlopende houten kroonlijst op decoratieve eensooitjes en klossen. De behouden planindeling en grotendeels bewaarde interieurafwerking verlenen het geheel een hoge ensemble- en authenticiteitswaarde.

Villa des Roses

Steenweg op Brussel 100 (Wemmel)
Goed bewaard voorbeeld van een rijkere eclectische dokterswoning gedateerd 1912, voortuin afgesloten door giet- en smeedijzeren hekwerk.