Architectenwoning Bosmans met stadstuin

Beschrijving

De architectenwoning Bosmans is, met inbegrip van de achterliggende stadstuin, beschermd als monument.

Waarden

De architectenwoning Bosmans met stadstuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

representatieve getuige van de door statige herenhuizen getypeerde 19de-eeuwse bebouwing aan de voormalige Statiestraat en zeldzaam restant van de basisbebouwing die nagenoeg volledig in de as werd gelegd door vergeldingsacties van de Duitse bezetter op 25 en 26 augustus 1914. Herenwoning met een belangrijke contextwaarde, namelijk als 'relict' van de gespaarde bebouwing, bij wijze van statement geïntegreerd in het ensemble van de wederopbouwarchitectuur aan de Bondgenotenlaan.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: statig herenhuis, in 1868 door architect L. Bosmans als eigen woning ontworpen en opgevat als een ruim enkelhuis van vier traveeën, een souterrain en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak, met een topgave en rijk uitgewerkte, gestucte lijstgevel in second empirestijl, getypeerd door een met balkons gemarkeerd poortrisaliet, een sokkelvormende onderbouw met bossagewerk boven een hoge hardstenen plint en een door pilasters gelede bovenbouw, weeldering gedecoreerd met lijstwerk, spiegels, siersluitstenen, palmet-, lier- en bloemmotieven, decoratief smeedwerk voor balustrades en diefijzers, en sierlijke voluten onder balkons en kroonlijst. Opmerkelijke interieurafwerking met rijke stucdecoratie in de poortdoorgang en vermeldenswaardige bel-étage, waar marmeren vloer, gestuct wandlijstwerk en fraaie marmeren schouwen met bijpassende spiegel bewaard bleven. Ruime en voor Leuven uitzonderlijke stadstuin, in 19de-eeuwse landschappelijke stijl aangelegd en -hoewel verwaarloosd - vermoedelijk sinds zijn oorsprong ongewijzigd, met oude aanplantingen, een padenstructuur, sokkels met vazen en een sculptuur, en sporen van een verdwenen tuinpaviljoen. Door de goede staat van bewaring van herenhuis en stadstuin, geheel met hoge ensemblewaarde. Tevens representatieve en authentieke getuige van de architectuur en de rijke wooncultuur in het toenmalige Leuven, en bovendien een zeldzaam voorbeeld van een 19de-eeuwse architectenwoning aldaar.

Architectenwoning Bosmans

Bondgenotenlaan 116 (Leuven)
De woning werd in 1868 gebouwd naar ontwerp van L. Bosmans en is representatief voor de neoclassicistische architectuur in Leuven.