Meubelfabriek Usine à Vapeur

Beschrijving

De bescherming omvat het langgestrekt fabriekscomplex met monumentale voorgevel dat sinds het moment van bescherming herbestemd werd tot werk- en woongelegenheden.

Waarden

De meubelfabriek "Usine à Vapeur" is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Goed voorbeeld van een langgestrekt fabriekscomplex met een opvallend monumentale kopgevel als voorgevel, voorzien van enkele zware natuurstenen onderdelen die aan dit voorbeeld van bedrijfsarchitectuur een uitzonderlijk, maar met het oog op het bouwjaar 1901, vrij traditioneel karakter verlenen en met een inwendige structuur gekenmerkt door gietijzeren zuilen, horizontale stalen I-balken en houten vloeren, die eveneens verwijst naar een reeds langer bestaande traditie met dien verstande dat hier voor een uitgesproken ijzeren structuur werd geopteerd; als met andere plaatselijke voorbeelden te vergelijken materiële getuige van de niet onbelangrijke industriële activiteiten, in casu de meubelindustrie, in het Mechelse stedelijk weefsel.

Borchtstraat 28-34 (Mechelen)
Het huidige, nog bestaande complex, dateert van 1901 en werd opgericht door Jos. Mariën, Mechels industrieel. Eerste Mechelse meubelfabriek met fabricage aan de lopende band.