Margrietmolen of Sint-Machuutmolen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

* Lindestraat nr. 7. Site met molenaarshuis (aan de straat), stalling haaks op de straat, en de als monument beschermde molen zogenaamd "MARGRIET-" of "SINT-MACHUUTMOLEN" (K.B. van 20.09.1958). De molen werd ca. 1870 opgericht door A. Cosyns, ter vervanging van de 400 meter oostwaarts gelegen Hullebrugmolen (standaardmolen), die afgebroken werd ten gevolge van de verbreding van de Lovaar

Is de omvattende vaststelling van

Margrietmolen

Lindestraat 5 (Lo-Reninge)
De Margriet- of Machuutmolen is een stenen bovenkruier van het type grondzeiler, die dienst deed als korenmolen. De Margrietmolen werd omstreeks 1870 opgericht door Arsène Couzyn, ter vervanging van de 400 meter oostwaarts gelegen Hullebrugmolen. De van de oude molen bruikbare onderdelen, voornamelijk van het draaiend werk, werden bij de bouw van de grondzeiler gerecupereerd.