Ensemble van neogotische burgerhuizen met schoolpoort

Besluiten

d'Oude Kapel, Sint-Pietersschool en -patronaat met binnenplaats en ensemble van schoolpoort met bovenhuis en rijhuizen

Dit ensemble van neogotische burgerhuizen met schoolpoort is beschermd als monument.

Waarden

Het ensemble van voormalige schoolpoort met bovenhuis en twee rijhuizen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als geheel van twee rijhuizen en een overbouwde schoolpoort met bovenhuis die door hun historische band en inherente onderlinge samenhang met de voormalige Sint-Pietersschool en -kapel daarmee een onafscheidbare entiteit vormen.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als groep van bescheiden rijhuizen met opvallende, gemeenschappelijke kleurrijke neogotische bakstenen voorgevel, uitgevoerd volgens een totaalconcept en ontwerp van 1900, representatief voor de late vertegenwoordigers van de neogotische stijl in de burgerlijke bouwkunst, tevens van belang omdat door stijlverwantschap de aanpalende neogotische Sint-Pieterskapel in het straatbeeld sterk geaccentueerd wordt.

Sint-Kwintensberg 86-90 (Gent)
Dit ensemble van neogotische burgerhuizen dateert uit 1900. De bredere linkertravee van de bakstenen lijstgevel wordt gemarkeerd door een houten erker. De licht uitspringende rechtertravee is voorzien van drielichten boven een brede tudorboogvormige poort. Deze poort deed dienst als schoolpoort voor de voormalige Sint-Pietersschool.