Hoeve Hof ter Walle

Hof ter Walle

Beschrijving

De bescherming als monument van het Hof ter Walle omvat het woonhuis, langsschuur, gekasseide oprit, hekwerk en volledige omwalling.

Waarden

Het Hof ter Walle met woonhuis, langsschuur, gekasseide oprit, hekwerk en volledige omwalling is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als een gaaf bewaarde omwalde hoeve opgericht in kern uit de periode 1790 - 1805.
De hoeve is gelegen in de vroegere Kieldrechtpolder- ingedijkt tussen 1430 en 1478- en die na verschillende overstromingen opnieuw werd ingedijkt als Oud-Arenbergpolder (1677-1688).
Het gaat om de oudste en gaafst bewaarde polderhoeve uit de streek.

artistieke waarde

Als gaaf bewaarde hoeve met belangrijke interieurelementen in Lodewijk XVI stijl. De kwalitatief hoogstaande interieurafwerking van de boerenwoning getuigt van het belang en de financiële welstand van haar bouwheren en latere eigenaars, die ook steeds de bewoners waren.

Hoeve Hof ter Walle

Oud Arenberg 73 (Beveren)
Het volledig omwalde geheel bestaat uit een centraal aarden erf met een 18de-eeuwse woonhuis, aan de straatzijde voorafgegaan door een omhaagde moestuin. Parallel aan de woning, ligt de karakteristieke en monumentale polderschuur. Het gaat om een vierbeukige langsschuur van vijf traveeën onder een schilddak, te dateren tussen circa 1790 en circa 1805.