Sint-Luciakapel

Pastorie met omgeving, kerkhof met omgeving en Sint-Luciakapel

De bescherming als monument betreft de Sint-Luciakapel.

De Sint-Luciakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De kapel is in 1796, volgens het opschrift "IVDV KM", gebouwd in opdracht van kerkmeester Johannes Vandervorst boven een miraculeuze bron. Ze getuigt dus van een belangrijke devotie tot de Heilige-Lucia te Vertrijk, die er minstens sinds de 14de eeuw werd vereerd en jaarlijks uit de wijde omgeving een grote toevloed van bedevaarders aantrok.

in casu architectuurhistorische waarde:
Mooi voorbeeld van een classicistische veldkapel (1796) in Lodewijk XVI-stijl: een vierkant volume met zwak hellend zadeldakje opgetrokken in Gobertange in een verzorgd gedetailleerd verband. Het heeft een sokkelvormende onderbouw en een nis met een rondbogig deurtje in een meerledige plattebandomlijsting. Het geheel bekroond met een geprofileerd driehoekig fronton en een smeedijzeren kruis.

Sint-Luciakapel

Stationsstraat (Boutersem)
Kleine veldkapel uit 1796 met vierkante plattegrond en zwak hellend leien zadeldakje. De Sint-Luciadevotie te Vertrijk klimt minstens op tot de 14de eeuw.