Klooster en kapel van de Zwarte Zusters

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Klooster en kapel van de zwarte zusters, heropgebouwd in de jaren 1920. Naar aanleiding van een pestepidemie in 1479 verzocht de stadsmagistraat de zwarte zusters om zich te Diksmuide te vestigen. Ze kregen het huis "Sint-Andries" op de hoek van de Paaphoek en de Zwartenonnenstraat.

Is de omvattende vaststelling van

Klooster en kapel van de zwarte zusters

Vismarkt 6, 6A (Diksmuide)
Klooster en kapel, heropgebouwd in de jaren 1920 en refererend naar de vooroorlogse toestand. Het klooster is een sobere baksteenbouw geritmeerd door rechthoekige muuropeningen verdiept in steekboog- of accoladeboognissen of onder ontlastingsbogen, afwisselend dakvensters met tuitgevel en dakkapellen onder leien bedaking. Houtwerk met kleine roedeverdeling. Rechts aansluitend, kapel heropgebouwd met inslag van de regionale baksteengotiek; in het interieur bewaarde 18de-eeuwse grafsteen.