Beschermd varend erfgoed

O305 François Musin

Beschermd varend erfgoed van tot heden

Zijtreiler voor de IJslandvaart François Musin

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermd varend erfgoed vind je op onze website.

De zijtreiler voor de IJslandvaart 'François Musin' is beschermd als varend erfgoed.

Waarden

De zijtreiler voor de IJslandvaart 'François Musin' is beschermd als varend erfgoed omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De 0 305 "François Musin" is een getuige van een specifiek facet van de geschiedenis van de Vlaamse zeevisserij, de IJslandvaart, welke een belangrijke economische activiteit was voor de volledige kuststreek tussen de tweede helft van de 19de eeuwen eind 20ste eeuw.

industrieel-archeologische waarde

De boot is nog gebouwd met een geklonken staalconstructie niet tegenstaande ten gevolge de technologische evolutie van de Tweede Wereldoorlog de meeste overzeese werven al waren overgeschakeld op de sterkere en minder arbeidsintensieve lastechnieken.

wetenschappelijke waarde

De rompvorm en lijnenplan zijn het gevolg van de stelselmatige evolutie waarbij een verhoogde zeewaardigheid en stabiliteit werd betracht voor de specifieke zeegang en deining van de Noordzee.

sociaal-culturele waarde

De IJslandvaart nam een bijzondere plaats in bij de bevolking van de kusthavens. De vissers werden aangeduid met de benaming "IJslandvaarders" gezien de uitzonderlijke zware en specifieke werkomstandigheden die ook talrijke mensenlevens heeft gekost. De IJslandvaart had ook invloed op de leefomstandigheden van alle betrokken families.

O305 François Musin

Antwerpen (Antwerpen)
De O305 François Musin is een zijtreiler voor de IJslandvaart die in 1948 in Oostende bij Béliard-Crighton werd gebouwd.