Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Paulus: sacristie en toegangspoort

Geografisch pakket Mechelen

Beschrijving

De bescherming omvat de L-vormige sacristie ten noorden van de Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk en de afsluitingsmuur met toegangspoort (ten zuidoosten van de kerk) tot het Jezuïetenklooster.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: De Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg stelt voor de sacristie van de Sint-Pieter- en -Pauluskerk te beschermen als monument omwille van de historische waarde als sacristie van de voormalige Jezuïetenkerk Sint-Franciscus Xaverus, ingericht in 1676 en aangepast in de loop van de 19de eeuw met bewaarde kern in traditionele bak- en zandsteenstijl. De Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg stelt eveneens voor de afsluitingsmuur van het voormalige Jezuïetenklooster te beschermen als monument omwille van de historische waarde als getuige van 17de-eeuwse barokke poortarchitectuur.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000646, Mechelen: 44 monumenten en 2 stadsgezichten, beschermingsdossier (BRENDERS F., 1985).

Waarden

Keizerstraat (Sacristie van de Sint-Pieterskerk en toegangspoort tot het Jezuïetenklooster en afsluitingsmuur) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Paulus

Keizerstraat 1 (Mechelen)
Voormalige jezuïetenkerk Sint-Franciscus Xaverius, heden parochiekerk. Barokkerk naar ontwerp van A. Losson; in 1694 plechtige wijding.