Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Sint-Pietersabdij: oostelijke sector

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
7504
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7504

Besluiten

Tuin, muren en gebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-1996  ID: 3015

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De oostelijke sector van de Sint-Pietersabdij is beschermd als stadsgezicht.

Dit stadsgezicht wordt in het zuiden begrensd door de Kantienberg en het gebouw dat de voormalige brouwerij, bakkerij en rosmolen huisvestte. In het oosten wordt het stadsgezicht begrensd door de Schelde (en de kaai- en tuinmuur). In het noorden en het oosten wordt het stadsgezicht begrensd door de abdijgebouwen. Het stadsgezicht omvat verder ook de buitentuin met boom- en wijngaard en de archeologische restanten van de infirmerie, de stallen en de wijnkelders.



Waarden

De groepering van monumenten en onroerende goederen gelegen bij en in de omgeving van de Sint-Pietersabdij is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als onderdeel van de voormalige Sint-Pietersabdij, namelijk de oostelijke sector met alle nutsgebouwen en tuinen, integraal deel uitmakend van het claustrum van de abdij
als unieke stedelijke site van een riviervallei met oostelijke steilwand en een merkwaardige terrasstructuur met deels behouden muren en terrastuinen


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen. De gebouwen getuigen van de verschillende bloei- en wederopbouwperiodes die de Sint-Pietersabdij doormaakte. We vinden er stijltechnisch romaanse, gotische, renaissance- en voornamelijk barokelementen in terug. Het gebouwencomplex wordt gedomineerd door de imposante abdijkerk, die vanaf 1629 in pure barokstijl opgetrokken werd en waarvan het ontwerp toegeschreven wordt aan Pieter Huyssens.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.