Gemeentehuis en Vredegerecht Sint-Maria-Horebeke

Geografisch pakket Sint-Maria-Horebeke

Beschrijving

De bescherming omvat het neogotische gemeentehuis, ontworpen door L. De Vleeschouder, dat ook als vredegerecht in gebruik is geweest. Het gebouw contrasteert met zijn trapgevel en volume met de overige bebouwing in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Sint-Maria-Horebeke.

Gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

door zijn volume de overige dorpsbebouwing dominerend bakstenen gemeentehuis opgetrokken in 1895 in zogenaamde 'Brugse' neogotiek en in 1980 gerestaureerd, bestaande uit twee bouwlagen en een dakverdieping onder trapgevel met versierde ankers, met in drie traveeën geplaatste kruiskozijnen met beschilderde buitenluiken, op de verdieping gevat in terugwijkende nissen onder blind boogveld, met driegroepvenster onder wapenschild in de trapgevel, met te weerszijden een smal raampje onder blind terugwijkend boogveld.

Kerkplein 3 (Horebeke)
Gemeentehuis en Vredegerecht opgetrokken in neogotische stijl naar ontwerp van architect L. De Vleeschouder in 1895 en in 1980 gerestaureerd.