Herenhuis

Geografisch pakket Sint-Maria-Horebeke

Beschrijving

De bescherming omvat het herenhuis van circa 1876, gelegen aan de Dorpsstraat, in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Sint-Maria-Horebeke.

Herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als bakstenen herenhuis van het dubbelhuistype, tweelaags met vijf traveeën onder pannenzadeldak, daterend uit het midden tot tweede helft van de 19de eeuw, met rechthoekige ramen met buitenluiken, paneeldeur met door boogsegmenten gevormd ruitpatroon onderverdeeld bovenlicht, verdiepte 'spiegels' tussen gelijkvloers en verdieping en een eenlaagse bakstenen aanbouw onder lessenaarsdak te weerszijden van de woning.

Herenhuis

Dorpsstraat 17 (Horebeke)
Alleenstaand herenhuis van het dubbelhuistype, met vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens kadasterarchief daterend van circa 1876. Voortuintje afgesloten door bakstenen muurtje en haag.