Gesloten hoeve: boerenwoning

Geografisch pakket Sint-Maria-Horebeke

Beschrijving

De bescherming omvat het bakstenen boerenhuis van de voormalige gesloten hoeve, omgebouwd tot tweegezinswoning. De meidoorn in de meidoornhaag achteraan het perceel is eveneens beschermd als monument; het geheel is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Sint-Maria-Horebeke.

Bakstenen huisjes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van twee aaneengesloten bakstenen huisjes uit het tweede kwart tot midden van de 19de eeuw, bestaande uit één bouwlaag met mezzanineverdieping onder pannenzadeldak, het rechterhuis met deur met in ruitvorm onderverdeeld bovenlicht, omlijst met blauwe baksteen, het geheel gekenmerkt door licht getoogde gelijkvloerse vensters en deels van straalsgewijze roedenverdeling voorziene, deels blinde lunetten bij de mezzanineverdieping.

Gesloten hoeve

Dorpsstraat 29-31 (Horebeke)
Voormalige hoeve van het gesloten type met aan de straat gelegen boerenhuis, nu tweegezinswoning van drie en vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw.