Eerste statie ommegang

Besluiten

Kapel Onze-Lieve-vrouw van Gaverland, woning van de kapelbewaarster, eerste statie 19de-eeuwse ommegang, parochiekerken Sint-Gertrudis en Sint-Jozef

De eerste statie van de ommegang is beschermd als monument.

Waarden

De eerste statie van de 19de-eeuwse ommegang is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu bouwhistorische waarde:
Aansluitend bij de kapel bevindt zich de eerste statie van de 19de-eeuwse ommegang opgetrokken tussen 1861 en 1869 in neogotische stijl. Er is riant gebruik gemaakt van een retabelvormgeving. Het is een getuige van de eeuwenoude Mariale devotie op deze plaats.

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De bescherming omvat drie kerken en bepaalde elementen in de directe omgeving die stammen uit de 19de eeuw. Ze getuigen van de bijzonder grote verscheidenheid aan, én het samenleven van, verschillende architecturale en interieurdecoratieve uitdrukkingsvormen in die periode. De ligging en de functie van de gebouwen tonen tevens de grote diversiteit aan waarin 19de-eeuwse religieuze gebouwen werden ondergebracht; van nieuwbouwwijk tot historisch dorpscentrum, van bedevaartsoord tot parochiekerk.

Oude-Beewegstraat (Beveren)
Aansluitend bij de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland bevindt zich een restant van de ommegang, opgetrokken tussen 1861 en 1869 in neogotische stijl.