Herenhuis

Geografisch pakket Sint-Maria-Horebeke

Beschrijving

De bescherming omvat het 19de-eeuws herenhuis, met inbegrip van de afsluiting met hekwerk aan de straatzijde. De magnolia in de voortuin is eveneens beschermd als monument; het geheel is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Sint-Maria-Horebeke.

Waarden

Woning met straatafsluiting en hekwerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als woonhuis van het dubbelhuistype uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met bepleisterde gevel en rechthoekige ramen met kruisvormige hoofdverdeling, een paneeldeur met bovenlicht van elkaar doordringende cirkels, gevat in een classicistische kalkstenen omlijsting van gecanneleerde pilasters onder hoofdgestel, het geheel afgesloten door een rijk uitgewerkt giet- en smeedijzeren afsluiting op kalkstenen sokkel met dubbel hek.

Herenhuis met tuin

Dorpsstraat 39 (Horebeke)
Het herenhuis van het dubbelhuistype dateert uit het eerste kwart van de 19de eeuw en telt zes traveeën en twee bouwlagen onder met leien gedekt zadeldak. De voortuin is vrij diep en bezit onder andere een magnolia. Achtertuin met opgaande bomen.