Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Begijnhofstraat met aanpalende bebouwing

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Gevangenenpoort, woningen, toegangspoort tot de Bles en omgeving

De beschermingsdossier motiveert de historische waarde van het monument als volgt: "omwille van het volume van de Gevangenenpoort en het volume van de verschillende interessante gevels."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, dossiernummer DA000514, 11 monumenten en een stadsgezicht in Lier, beschermingsdossier (S.N., 1980).

Waarden

De Gevangenenpoort, de woningen en de toegangspoort tot de Bles met hun omgeving zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Begijnhofstraat, Bles, Kalkovenstraat, Zimmerplein (Lier)
De zone met de Begijnhofstraat als centrale as wordt begrensd door de Gevangenenpoort in het noorden en de Kanunnik Davidlaan in het zuiden.

Classicistisch burgerhuis

Begijnhofstraat 22 (Lier)
Huis met classicistische, gedecapeerde pilastergevel onder driehoekig fronton met oculus, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.

Godshuizen

Begijnhofstraat 24 (Lier)
Twee godshuizen, heden samengevoegd tot één geheel. Geheel van bakstenen éénkamerhuisjes, U-vormig geschikt rondom een vierkante binnentuin met bloemenperkjes en Lourdesgrot.

Herberg Het Landt van Beloften

Begijnhofstraat 7 (Lier)
In de 20ste eeuw aangepast huis met oudere kern. Geschilderd opschrift Het Belofte Land Herberg en fraai geschilderd reliëf waarop twee mannen die een druiventros dragen.

Herenhuis Den grooten Moriaen

Begijnhofstraat 17 (Lier)
Rococo huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.

Hoekcomplex Moriaens Hooft

Begijnhofstraat 11-15 (Lier)
Hoelcomplex bestaande uit drie huizen van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Pastorie van het begijnhof

Begijnhofstraat 25 (Lier)
Pastorie, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Oorspronkelijk twee diephuizen; circa 1800 voorzien van een laatclassicistische lijstgevel.

Rij stadswoningen

Begijnhofstraat 34-42 (Lier)
Huizenrij, gebouwd tussen 1763 en 1778 door het Sint-Antoniusgodshuis. Huisjes in spiegelbeeldschema, van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder één zadeldak.

Stadspoort Binnenste Eeckelpoort

Eikelstraat 27 (Lier)
Stadspoort opgetrokken circa 1375 en deel uitmakend van de toenmalige stadsomwalling. Vanaf de tweede helft van de 16de eeuw in gebruik als gevangenis.

Stadswoning

Begijnhofstraat 28 (Lier)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Stadswoning 't Lievenheerken

Begijnhofstraat 9 (Lier)
Huis in traditionele bak- en zandsteenstijl onder afgewolfd zadeldak uit de 17de eeuw; grondig gerestaureerd in 1963.

Toegangspoort

Bles (Lier)
17de-eeuwse toegangspoort van arduin, afkomstig van de hoofdingang van het Handbogenhof aan de Kapucijnenvest.

Twee burgerhuizen D'Offerande

Begijnhofstraat 16-18 (Lier)
Twee gelijkaardige burgerhuizen van respectievelijk drie en vier traveeën en twee bouwlagen, waarvoor bouwaanvraag van 1900, naar ontwerp van F.H. Cox.