Sint-Antoniusgesticht met pastorie

Besluiten

Woningen, Sint-Antoniusgesticht, Sint-Katharinahospitaal, kloostergebouwen van de Sint-Pietersabdij, Groot en Klein Vleeshuis en stapelhuis

Het Sint-Antoniusgesticht is beschermd als monument.

Waarden

Het Sint-Antoniusgestischt is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu archeologische waarde:

Pastorie van Sint-Antoniusgesticht

Sint-Antoniuskaai 10, 10A-C (Gent)
Verblijf van de kanunnik, later pastorie, Ingeplant haaks op het voormalige gildehuis van de Sint-Antoniusgilde, vormt het de westelijke begrenzing van de voortuin. Enkelhuis van twee bouwlagen met voorgevel van vijf traveeën en linker zijgevel van twee traveeën, onder vooraan afgewolfd zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Sint-Antoniusgesticht

Sint-Antoniuskaai 9, 9A-H (Gent)
Achterin gelegen hoofdgebouw, het voormalige gildehuis, van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak. Voorgevel in classicerende barokstijl, gedateerd 1645 op cartouchevormige gevelsteen. Het complex omvat eveneens de Kapel Sint-Vincentius van Padua, opgetrokken in 1821, het voormalig oratorium van de zusters en verschillende bijgebouwen.