Domein Schoonselhof: kasteel met neerhof

Kasteel Schoonselhof met bijhorend neerhof

Het kasteel Schoonselhof is met het neerhof (orangerie) beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van het pand als volgt gemotiveerd: classicistisch kasteel, aangepast in het begin van de 19de eeuw, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14de eeuw; neerhof, gesloten hoeve, opgericht rond 1545, waarvan de oorspronkelijke vorm en de inwendige structuur nog gedeeltelijk bewaard zijn.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000736, Kasteel Schoonselhof met bijhorend neerhof (BRENDERS F., 1991).

Waarden

Kasteel Schoonselhof met bijhorend neerhof (orangerie) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Domein Schoonselhof

Krijgsbaan 100 (Antwerpen)
Het kasteeldomein met hoeve waarvan de oorsprong opklimt tot de 14de- en 16de eeuw, werd in 1911 door de stad Antwerpen aangekocht, ingericht als stedelijke begraafpark, in 1921.