Hoeve De Roskam: langsschuur

Kempische langsschuur, bakhuis van hoeve De Roskam en hoevesite met moestuin

Waarden

De Kempische langsschuur van hoeve "De Roskam" is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

De schuur is exemplarisch voor de toenmalige agrarische leef- en ambachtelijke werkwijze in de landelijke Kempische dorpen waarbij het opslaan (tassen) en dorsen van graan behoorde tot de levensnoodzakelijke taken op de boerderij.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Gaaf, en voor Bouwel zeldzaam, bewaard voorbeeld van een 18de-eeuwse, grotendeels versteende, typische Kempische langsschuur met vier dekstapelbalkgebinten en langsgerichte dors- en tasvloeren.

Hoeve De Roskam

Binnenheide 24 (Grobbendonk)
Door haar karakteristieke typologie en prominente ligging aan de straat is de hoeve een blikvanger voor de ruime omgeving; woonstalhuis opklimmend tot de 17de eeuw en langsschuur tot de 18de eeuw.