Brugwachterswoning

Gebouwen in Grobbendonk en Herentals

Waarden

De brugwachterswoning aan de voormalige Vaartkom is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Goed bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse brugwachterswoning in een sobere architectuur vóór 1857 ontworpen en opgetrokken in het kader van de aanleg van het Kempisch kanaal (1843-1859), waaruit nog duidelijk het niveauverschil tussen de dijkhoogte en de bedding van het in 1942 gedempte kanaal blijkt. Tevens gaat het om een materiële getuige van de vroegere aanwezigheid van een brug over een belangrijke maar nu gedempte waterverkeersas, namelijk het Kempisch kanaal als duidelijke verwijzing naar de evolutie van de in de Kempen gegraven kanalen: zo werd dit deel van het Kempisch kanaal gedempt na de voltooiing van het Albertkanaal in 1939.

Brugwachterswoning

Boudewijnstraat 14 (Grobbendonk)
Aan de hoek met Vaartkom gelegen voormalige brugwachterswoning met licht verhoogde begane grond, uit midden 19de eeuw.