Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stedelijk Feest- en Cultuurpaleis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Wapenplein z.nr. Stedelijk Feest- en Cultuurpaleis. Gebouwd op de gronden van het vernielde stadhuis in 1956 naar ontwerp van architecten L. Viérin (Brugge) en B. Christiaens (Oostende). Ingewijd in 1958 als onderdeel van de feestelijkheden naar aanleiding van de jumelage Oostende-Monaco (cf. opschrift oostmuur ingang). Oorspronkelijk enkel bedoeld als Stadsbibliotheek e

Kapellestraat 2, Wapenplein 17-19, Wittenonnenstraat 13 (Oostende)
Gebouwd op de gronden van het vernielde stadhuis in 1956 naar ontwerp van architecten Luc Viérin (Brugge) en Bernard Christiaens (Oostende). Ingewijd in 1958 als onderdeel van de feestelijkheden naar aanleiding van de jumelage Oostende-Monaco (zie opschrift oostmuur ingang). Oorspronkelijk enkel bedoeld als Stadsbibliotheek en Museum voor Schone Kunsten. Evenwel onderbrenging van diverse andere functies. Gebouwencomplex dat heel de zuidkant van het Wapenplein beslaat, opgetrokken in historiserende bouwtrant en bestaande uit vier vleugels rond vierkante binnenkoer. Zijvleugels in Kapellestraat en Kerkstraat; haakse vleugel uitkomend in de Witte Nonnestraat. Noordgevel aan het Wapenplein (hoofdvleugel): horizontaal geritmeerde lijstgevel van elf traveeën en drie bouwlagen onder aflijnende kroonlijst op klossen en leien zadeldak (nok evenwijdig met plein).