Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Beplanting Ridder Berthoutlaan en Sint-Hubertusplein

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Niel

Beschrijving

De beplanting langs de Ridder Berthoutstraat en het Sint-Hubertusplein te Niel is beschermd als dorpsgezicht. De gevels die zich op de grens van de afbakening bevinden en waarvan de rest van het gebouw buiten de afbakening ligt, maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Het beschermingsdossier motiveert de historische, stedenbouwkundige en esthetische waarde als volgt: “het driehoekige Sint-Hubertusplein is de oude kern van de gemeente waarrond het openbare leven zich afspeelde, de Ridder Berthoutlaan vormt een getuige van de invloed van de kastelen buiten de gemeentekerk, maar door middel van een dreef met deze kern en de kerk verbonden”.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000689, Monumenten en dorpsgezichten te Niel (BRENDERS F., 1986).

Waarden

De beplanting in de omgeving van de Sint-Hubertuskerk en langs de Ridder Berthoutlaan is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

in casu stedenbouwkundige waarde

in casu esthetische waarde

Dreef van opgaande platanen

Ridder Berthoutlaan (Niel)
De Ridder Berthoutlaan is een oost-west georiënteerde, brede dreef met opgaande platanen (Platanus hispanica (x)) die van de kerk naar het Kasteel van Niel aan het westelijk uitende van de dreef leidt.

Opgaande bomen op het Sint-Hubertusplein

St. Hubertusplein (Niel)
Het driehoekig, met opgaande lindes (Tilia) beplante Sint-Hubertusplein vormt het centrum van Niel. De oorspronkelijke dries bestaat uit twee driehoekige pleinen ten noorden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kruisbasiliek in classicistische stijl met vijfbeukig schip van zeven traveeën en ingebouwde westtoren, gebouwd in 1703, vergroot in 1860-61.