Windmolen Beltmolen

Windmolenromp met elektromechanische graanmaalderij, sulfermolen en vierkante schouw

Beschrijving

De molenromp van de Beltmolen met elektromechanische graanmaalderij, sulfermolen (cilinder) en vierkante schouw te Betekom, is beschermd als monument.

Waarden

De beltmolenromp met elektromechanische graanmaalderij, sulfermolen (cilinder) en vierkante schouw, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als goed voorbeeld van een beltmolen die reeds vóór de Eerste Wereldoorlog tot een mechanische maalderij werd omgevormd, die aanvankelijk met stoomkracht en daarna door elektrische motoren werd aangedreven en waaraan later een aanvullende economische activiteit werd toegevoegd - in onderhavig geval het malen van sulferbrokken - op deze wijze illustrerend hoe, naargelang de vroeg 20ste-eeuwse economische, technologische en legale ontwikkelingen, een windmolen de basis kon vormen voor uitbreiding van de productiecapaciteit - onder andere door middel van het gebruik van andere motoren en modernere werktuigen - alsook voor diversifiëring van de activiteiten.

Puttenbergmolen en molenaarswoning

Pater Damiaanstraat 1-5, 3A (Begijnendijk)
De Puttenbergmolen, opgericht in 1847, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen) met kettingkruiwerk. Voor de Eerste Wereldoorlog werd de molen verbouwd tot een mechanische maalderij. Ten oosten van de molen staat een vierkante bakstenen schoorsteen en ten zuidoosten de 19de-eeuwse molenaarswoning.