Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kapel Heilige Lazarus en aanpalende woning met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Lazaruskapel en woonhuis met omgeving

Beschrijving

De kapel van de Heilige Lazarus en de aanpalende woning met hun onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De Lazaruskapel en het aanpalend woonhuis met hun onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Lazarusstraat 1-2, 4-8, Mechelsesteenweg 71-79 (Rumst)
De huidige nog resterende inplanting bestaat uit een kapel met ten noorden, aanleunende hoeve ten oosten en de voormalige lazaretten ten westen.

Lazarusstraat 1 (Rumst)
Bij de kapel aanleunende hoeve van vijf traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak, daterend uit de 18de eeuw.

Kapel van de Heilige Lazarus en lazaretten

Lazarusstraat 2-8 (Rumst)
Eenbeukige gotische kapel met driezijdige koorsluiting, gebouwd circa 1460 en na verwoesting heropgebouwd circa 1590; ertegenover de voormalige lazaretten.

Vijf aaneengesloten arbeiderswoningen

Mechelsesteenweg 71-79 (Rumst)
Aaneengesloten bebouwing van vijf 19de-eeuwse arbeidershuizen, elk twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend zadeldak.