Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Banbrouwerij de Oude Kam: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

De Oude Kam met omgeving, de Nieuwe Kam en woning Abbeloos met stalvleugel en toegangshekken

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van het woonhuis en de schuur van de Oude Kam, bestaande uit het erf, de stalvleugel en de brouwersvleugel, en het achterliggende door bomen omzoomde grasland. De als monument beschermde woonhuis en schuur horen niet tot de afbakening van het dorpsgezicht.

De onmiddellijke omgeving van de Oude Kam is beschermd als dorpsgezicht omwille van de:

historische waarde

de door drie vleugels belijnde, U-vormige structuur waarvan het karakteristieke langgerekte volume met mansardedak van de tot woningen verbouwde stalvleugel integrerend deel uitmaakt en de ruimtelijke band met het achterliggend weiland zijn bepalend voor de historische inplanting, typologie en configuratie van deze voormalige banbrouwerij.

Banbrouwerij De Oude Kam

Dorpsstraat 61, 65-67 (Gooik)
Voormalige banbrouwerij met in U-vorm rondom een binnenplaats opgestelde en heden in meerdere panden verdeelde gebouwen uit de 18de eeuw.