Sint-Dimpnakapel

Sint-Dimpnakapellen

Waarden

De Sint-Dimpnakapel met linde en waterput is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

Deze gaaf bewaardedevotiekapellen, daterend uit de 17de en begin 18de eeuw, zijn gewijd aan de in Geel intens vereerde Heilige Dimpna (aanroepen ter genezing van geestesziekten). Ze zijn een authentieke materiële getuige van de hechte verbondenheid van de vroegere maatschappij met het religieuze leven en een uiting van de historische volksdevotie. De kenmerkende historische groei van Geel als centrum voor de genezing van geesteszieken kent zijn oorsprong in deze intense verering van de Heilige Dimpna.

Sint-Dimpnakapel

St.-Gerebernusstraat (Geel)
Eénbeukige kapel uit 1697 met barokke kern en classicistische verbouwingen, bestaande uit drie verspringende volumes.

Opgaande linde bij de Sint-Dymphnakapel

Naast de Sint-Dimpnakapel te Zammel, staat een oude kapellinde, naar verluidt aangeplant in 1627. In tegenstelling tot andere imposante lindebomen (zoals de etagelinde in Westerlo) aangeplant rond dezelfde tijd, staat deze echter niet afgebeeld op oude kaarten. Het is dus twijfelachtig of deze linde werkelijk uit de eerste helft van de 17de eeuw dateert.