Knoteikenrij

Levend houtig erfgoed

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de knoteikenrij langs de Uilelei te Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Een strook met een breedte van 10 meter en een lengte van 150 meter is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De knoteikenrij van zomereik, evenals een strook met een breedte van 10 meter en een lengte van 150 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, in casu cultuurhistorische waarde, volkskundige waarde, sociaal-culturele waarde: De knoteikenrij markeert de grens van het perceel. Als knotbomen vormen ze een voorbeeld van een beheersvorm uit het verleden, met als secundaire functie (naast de functie perceelsscheiding) de productie van brand-, ambachts- en/of geriefhout uit het rijs van de knot.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: Als vermoedelijk langste rij knoteiken in de provincie Antwerpen vormt deze knoteikenrij een beeldbepalend object in het akkerlandcomplex waarvan hij deel uitmaakt.

Knoteikenrij langs de Uilelei

Uilelei (Sint-Katelijne-Waver)
De knotbomenrij van zomereik (Quercus robur) langs de westzijde van de Uilelei, ten noordoosten van de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Waver, bestaat uit een twintigtal knoteiken.