Mechanische maalderij

Mechanische maalderij met toebehoren

Waarden

mechanische maalderij in de onmiddellijke omgeving van de houten windmolen "Swolfs", met inbegrip van het gebouw,van de volledige maalinrichting met toebehoren en van de motor "Crossley, HH 10 nr. 145008" met toebehoren; inclusief van de volledige uitrusting onroerend door aard en/of bestemming is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als een uitstekend en goed bewaard voorbeeld van een mechanische maalderij met aandrijving door dieselmotor. Ook is van belang dat dit bedrijfje door de molenaar zelf in de onmiddellijke omgeving van zijn windmolen werd opgetrokken en dit als antwoord op het veranderende technologische en economische klimaat kort na de Eerste Wereldoorlog.

Velveken 1 (Geel)
Maalvaardige mechanische maalderij met uitzicht van circa 1930 en motor van 1955.