Oorlogsmonument

Oorlogsmonument

Waarden

Het oorlogsmonument in Duffel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het oorlogsmonument van Duffel van 1925 behoort tot het omvangrijke oeuvre van beeldhouwer Floris De Cuyper (geboren te Antwerpen 1875 - overleden te Mortsel 1965). In zijn oorlogsmonumenten tracht De Cuyper op een eenvoudige maar begrijpelijke wijze de heldendaden van de gesneuvelden levendig te houden. Zij zijn romantisch van uitwerking, maar ook verschillend van opvatting en vaak monumentaal van voorstelling zoals het monument van Turnhout. In het gezamelijke werk van De Cuyper nemen de gedenktekens een bijzondere plaats in, eens te meer omdat de techniek die hij gebruikte een uitwerking had op zijn ander werk dat daardoor won aan bezieling en grootsheid. Zij gaan de periode van zijn groots opgevatte en artistiek juist verantwoorde werken vooraf. In de romantische gedenkplaat in Duffel die het monument, uitgevoerd door zijn schoonzoon architect Robert Van Averbeke, versiert, zijn de figuren herleid tot een minimum. Het werk vertoont een sterke concentratie waarbij het concept berust op de evenredige verdeling van de realistisch afgebeelde figuren en het gebruik van symboliek. Een wiel kan het levensrad voorstellen en een gebroken wiel staat dan voor het afgebroken leven, een hek kan wijzen op een (vrijheids)beperking en een eindpunt terwijl het kruis in stralenkrans een symbool is voor de dag van de opstanding. De engelfiguur staat voor beschermer van hoop en veiligheid. Een lauwerkrans van groen blijvende laurierbladeren is een symbool van door overwinning verworven onsterfelijkheid. De palmtak staat in de christelijke sfeer voor gestorvenen als symbool van de overwinning op de dood.

sociaal-culturele waarde

Gelegen in het centrum van de gemeente herinnert het monument met een sterke symboliek aan het collectief trauma veroorzaakt door de oorlog.

Oorlogsmonument

Kerkstraat (Duffel)
Kalkzandstenen monument uit 1925, voor de Sint-Martinuskerk, met aan de voorzijde twee gesneuvelden en een engel in reliëf en aan de achterzijde inscriptie van de namen van gesneuvelden.