Blaardonkhoeve: Kempische langsschuur

Woonstalhuizen en schuren

De schuur van de Blaardonkhoeve, een typisch Kempische langsschuur, is beschermd als monument.

Waarden

Typisch Kempische langsschuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Typische Kempische schuur van het langsschuurtype, horende tot de zogenaamde "Blaardonkhoeve", een voormalige nederzetting van de abdij van Averbode, met bewaard gebint, karakteristieke poorttoegang in uitgespaarde hoektravee en oud volume, oorspronkelijk in vakwerkbouw met leem- en vitswerk, in latere perioden geheel versteend.

Kempische langsschuur

Blaardonk 2 (Laakdal)
Achterin gelegen vernieuwde hoeve met Kempische schuur. Baksteenbouw met gepikte plint onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met bewaard volume, op kadaster geregistreerd in 1916. Uitgespaarde zuidwestelijke hoek met houten beschieting en toegangspoorten. Gebint met naar verluidt 18de-eeuwse inscripties.