Kasteeldomein Hogemeyer: kasteelhoeve

Kasteel, kasteelhoeve en landgoed Hogemeyer en bomen

De kasteelhoeve van het kasteeldomein Hogemeyer is beschermd als monument.

De kasteelhoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

deeluitmakend van de bouw- en uitbreidingscampagne van rond 1860 vormt de kasteelhoeve typologisch één geheel met het naastliggende kasteel. Ze vormt een mooi voorbeeld van een middelgrote, 19de-eeuwse kasteelhoeve samengesteld uit in U-vorm rond een binnenkoer geschikte bak- en natuurstenen volumes met als belangrijkste karakteristieken het monumentale vierkante poortgebouw met wapenschild als statussymbool en de symmetrische hoekbegrenzing in de vorm van twee rechthoekige volumes onder afgewolfd zadeldak.

Kasteel en hoeve Hogemeyer

Hoogemeyer 3-4 (Kortenaken)
Voormalig achterleen van het leenhof van Brabant en zetel van een kleine heerlijkheid. In het derde kwart van de 18de eeuw te dateren kern van het dubbelhuistype met schilddak en daarnaast de rond 1863 te dateren uitbreiding met onder meer het obligate torenaccent in neo-Louis XV-stijl. Achter het kasteel bevindt zich de circa 1860 gebouwde kasteelhoeve.