Parochiekerk Sint-Gangulfus

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Tot midden 17de eeuw bevond de kerk zich middenin het kerkhof. Toen werd het gedeelte voor de kerk gesupprimeerd en geïntegreerd bij het dorpsplein. Op het huidige kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers aan weerszij van de kerk, staan zeven statiën van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, geplaatst in 1935 door de familie Van Haelst-De Nevele.

Kerkplein (Lievegem)
Reeds vermeld in 1105 en door de geuzen vernield in 1568. Bouw van een volledig nieuwe kerk in 1665. De grote oorlogsschade van 1918 noodzaakte een nagenoeg volledige heropbouw naar het model van de vernielde kerk onder leiding van architect Valentin Vaerwyck in 1922-23. Op het huidige kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken, staan zeven statiën van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, geplaatst in 1935.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door