Gesloten hoeve

Besluiten

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhofmuur, pastorie met restant van de tuinmuur, vierkantshoeve en dorpskern van Leerbeek

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de vierkantshoeve aan het Sint-Pietersplein. De hoeve is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskern van Leerbeek.

De vierkanthoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

mooi voorbeeld van een middelgrote, uit de 18de en 19de eeuw daterende vierkantshoeve, opgetrokken in baksteen met gebruik van hardsteen en arkose voor deur- en vensteromlijstingen. Vooral merkwaardig is het 1783 te dateren woonhuis en dit niet alleen om de verzorgde uitvoering met onder meer hardstenen modillons maar vooral om de uitzonderlijke vormgeving van het als een pui behandelde gelijkvloers, met doorgetrokken onder- en bovendorpels van de met een Louis XV-sluitsteen opgehoogde steekboogvensters.
Daarnaast vormt deze hoeve met haar sterk variƫrend volumespel en haar strategische ligging op de hoek met de Edingsesteenweg een dominant en beeldbepalend gegeven binnen deze kleine landelijke kern.

Gesloten hoeve

Sint-Pietersplein 1 (Gooik)
Schuin tegenover kerk en pastorie, bevindt zich een middelgrote vierkantshoeve die de hoek vormt van Sint-Pietersplein en Edingsesteenweg. Over ontstaan en betekenis is niets bekend.