Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw: kerkhof en kerktrappen

Dorpskern van Alsemberg met gebouwen en kerkhof met trappen

Het kerkhof en de kerktrappen van de Onze-Lieve-Vrouwkerk zijn beschermd als monument.

Waarden

Het kerkhof en de kerktrappen van de Onze-Lieve-Vrouwkerk zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het sinds eind 19de eeuw met kasseiverharding en randbeplanting pleinvormig heraangelegde kerkhof met ommuring en hekpijlers, de wellicht 18de-eeuwse kleine trappen en de in 1893 door J.J. Van IJsendijck (1836-1901) vernieuwde grote trappen vormen typologisch één geheel en maken inherent deel uit van beeld en concept van deze monumentaal opgevatte, op een hoogte ingeplante vermaarde en reeds bij Koninklijk Besluit van 19.04.1937 beschermde bedevaartskerk.

Oorlogsgedenkteken

Kapelaansplein (Beersel)
Het oorlogsmonument werd opgericht aan de noordzijde van de kerk, op het voormalige kerkhof. Het ontwerp is van Herman Lemaire uit Dworp en de bronzen sculptuur werd uitgevoerd door Henri Holemans.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kapelaansplein 1 (Beersel)
Laatgotische kerk met omringend geruimd kerkhof. Het huidige gebouw gaat terug tot de 14de eeuw met belangrijke restauraties in de 19de eeuw.