Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dubbele schutsluis: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Dubbele schutsluis met volledige uitrusting en omgeving

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van de dubbele schutsluis, beter bekend als de Battelsluis, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de schutsluis is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

18de-eeuwse site gevormd door een schutsluis, kanaaldijken en sluiswachterswoning.

Sluizencomplex

Auwegemvaart 191, Stuivenbergvaart (Mechelen)
Deze 18de-eeuwse site wordt gevormd door de zogenaamde Battelsluis, de kanaaldijken en de sluiswachterswoning.

Dubbele schutsluis

Auwegemvaart (Mechelen)
De Battelsluis is een goed bewaarde 18de-eeuwse dubbele schutsluis, één van de vijf schutsluizen die deel uitmaken van de uitrusting van het kanaal Leuven-Dijle.

Kanaal Leuven-Dijle

Boortmeerbeek, Hever (Boortmeerbeek), Tildonk, Wespelaar (Haacht), Herent (Herent), Buken, Kampenhout (Kampenhout), Leuven, Wilsele (Leuven), Mechelen, Muizen (Mechelen), Hofstade (Zemst)
Het kanaal Leuven-Dijle verbindt het Brabantse hinterland met het Scheldebekken. Het kanaal werd aangelegd in 1752 en kende enkele aanpassingen in de jaren erna om ze bevaarbaar te houden. Ze heeft een totale lengte van 30 kilometer, het tracé werd in de loop van de tijd niet aangepast. Ook de vijf sluizen dateren allen uit deze aanlegperiode: Tildonk, Kampenhout, Boortmeerbeek, Battel en Zennegat. Langs weerzijden liggen op de meeste plaatsen dijken om het water op het juiste niveau te houden. Jaagpaden, nu veelal behouden als fietspad liggen langs het volledige traject. In Leuven komt het kanaal in de stad in de Kanaalkom.

Sluiswachterswoning bij Battelsluis

Auwegemvaart 191 (Mechelen)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.