Hoeve Groot Amelgem

Hoevecomplex Groot Amelgem, hoeve Klein Amelgem en gehucht Amelgem met omgeving van de hoeves

Waarden

Hoevecomplex omvattende het woonhuis, de stalvleugel, de Duivelschuur en het bakhuisje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

Voormalige hoeve van de norbertijner abdij van Grimbergen, heropgebouwd na de verwoestingen tijdens de godsdienstoorlogen tijdens het abbatiaat van Ch. Outers (1613-1647).

in casu architectuurhistorische waarde:
Merkwaardig bak- en kalkzandstenen boerderij complex met verspreide bebouwing, overwegend daterend uit de eerste helft van de 17de eeuw en omvattend:
Een complexe boerenwoning gevormd door een hoog breedhuis en een aanleunend lager dwarshuis met muurvlechtingen en schouderstukken, voorzien van fraaie gebeeldhouwde consooitjes in de vorm van een mensenhoofd ; bewaarde sporen van venster- en deuromlijstingen en een erfgevel opengewerkt met hoge, beluikte, 19de-eeuwse ramen;
Een ingekorte stalvleugel met afgesnuit zadeldak met twee natuurstenen deurtjes in de erfgevel : een steekboogdeur met kwarthol profiel en een rechthoekige deur met negblokken en lateiconsooitjes;
De eveneens ingekorte Duivelsschuur, een overwegend in kalkzandsteen opgetrokken, alleenstaande langsschuur, in een van de rondboogpoorten 1637 gedateerd en waarvan de langsgevel met fraai geprofileerd gotisch rondboogdeurtje wordt gestut door steunberen;
Een eenvoudig traditioneel bakhuisje.

Hoeve Groot Amelgem

Amelgemstraat 9 (Meise)
De hoeve Groot Amelgem bestaat uit los verspreide bestanddelen uit de 17de-18de eeuw: een boerenwoning uit de 17de eeuw, gelegen ten westen van het aarden erf en een 18de-eeuwse stalvleugel ten noorden, de alleenstaande langsschuur ligt ten zuidoosten van het erf en het bakhuis ten oosten.