Elektriciteitscabine ontworpen door J.A. De Bondt

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

In 1900 wordt voorgesteld om te Gent een regie voor gas en elektriciteit op te starten. Drie jaar later krijgen de private maatschappijen A.E.G. en Union Electrique de opdracht een elektrische centrale op te trekken in de Bomastraat. Bakstenen hoekpand, toegeschreven aan architect De Bondt, bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak.

Dukkeldamstraat (Gent)
In 1900 wordt voorgesteld om te Gent een regie voor gas en elektriciteit op te starten. Deze Gentse Elektriciteitsdienst kent in het begin van de jaren 1930 een dusdanige groei dat het noodzakelijk bleek tientallen nieuwe elektriciteitscabines en onderstations op te trekken. Hiervoor verkiezen ze een modern architect die het vooruitstrevende imago van elektriciteit een gepast gelaat kan geven. Deze elektriciteitscabine, toegeschreven aan architect De Bondt, is opgevat als een bakstenen hoekpand, bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door